Προβολή όλων των 5 αποτελεσμάτων

LOGO ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΟΙΝΟΙ

Χαρισματικοί Οίνοι Καραμπερίδη

Στις πλαγιές του ιστορικού όρους Παγγαίο, του Χρυσοφόρου Όρους,πηγής χρυσού και αργυρού, τόπου ανατροφής και λατρείας του θεού Διονύσου, οι οικογένειες Καραμπερίδη & Κοντίδη τρεις γενιές τώρα ασχολούνται με την τέχνη της αμπελοκαλλιέργειας, τα τελευταία 14 έτη με την παραγωγή κρασιού και από το 2004 βρίσκονται στην αγορά

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΥΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ

Τα σταφύλια μόλις φτάσουν στο οινοποιείο, μεταφέρονται μέσω των σταφυλοδόχων στο εκραγιοτήριο, όπου διαχωρίζονται οι ράγες από τα κοτσάνια, Στη συνέχεια οι ρόγες περνούν ανάμεσα από τους στρεφόμενους κυλίνδρους του θλιπτηρίου, όπου σπάζουν οι φλοιοί και ελευθερώνουν ένα μέρος του χυμού τους. Η οταφυλομάζα που παράγεται μ' αυτόν τον τρόπο οδηγείται οτο πιεστήριο. Μερικές φορές, η παραπάνω διαδικασία αλλάζει και τα σταφύλι μεταφέρονται οτο πιεστήριο απ' ευθείας ή μέσω του Θλιπτηρίου.

Ο χυμός που εκρέει από το πιεστήριο ψύχεται και παραμένει σε δεξαμενή μια ολόκληρη νύχτα. Είναι η διαδικασία της "απολάσπωσης". Κατά τη διάρκεια της τα αιωρούμενα στερεά σωματίδια καταβυθίζονται, το δε διαυγές γλεύκος διαχωρίζεται. Ο καθαρός πλέον χυμός, μεταγγίζεται σε δεξαμενή όπου πραγματοποιείται η αλκοολική ζύμωση. Εφαρμόζεται ψύξη, έτσι ώστε η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 18° C. Η σχετικά χαμηλή θερμοκρασία προκαλώντας την αργή ζύμωση βοηθά στην απόκτηση φίνων, ποιοτικών αρωμάτων. Όταν ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση, το κρασί μεταγγίζεται σε δεξαμενές αποθήκευσης.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΥΘΡΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ

...Η θερμοκρασία των 30°C μας επιτρέπει να παραλάβουμε το χρώμα και τις υπόλοιπες ουσίες που διαφοροποιούν τη γεύση των ερυθρών κρασιών. Το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από την αλκοολική ζύμωση ανεβάζει τους φλοιούς των σταφυλιών στην επιφάνεια της δεξαμενής, όπου αυτοί σχηματίζουν πυκνό "καπέλλο". Το κρασί λοιπόν, "τραβιέται" από τον πυθμένα της δεξαμενής και μέσω αντλίας ανακυκλώνεται από την κορυφή της καταβρέχοντας το "καπέλλο".

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει την καλύτερη παραλαβή του χρώματος, των τανινών και των αρωμάτων από τους φλοιούς, Μόλις το γλεύκος που ζυμώνεται αποκτήσει το επιθυμητά χρώμα, απομακρύνεται, κατά το μεγαλύτερο δυνατό μέρος, από τους φλοιούς και μεταφέρεται σε άλλες δεξαμενές. Οι φλοιοί, με τη σειρά τους, μεταφέρονται στο πιεστήριο όπου εξάγεται το υπόλοιπο του χυμού. Η αλκοολική ζύμωση θα ολοκληρωθεί σε άλλες δεξαμενές και εκεί ίσως εκδηλωθεί μια δεύτερη ζύμωση, η μηλογαλακτική.

Αυτή προκαλείται από τα βακτήρια του κρασιού, σε αντίθεση με την πρώτη, την αλκοολική, που πραγματοποιείται από τις ζύμες. Είναι δε τόσο σημαντική η δεύτερη αυτή ζύμωση για την εξέλιξη των ερυθρών κρασιών, ώστε αν δεν εκδηλωθεί μόνη της, ο οινοποιός προσπαθεί να την προκαλέσει. Σ' αυτήν τη ζύμωση το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γαλακτικό, μία αλλαγή η οποία "μαλακώνει" το κρασί, μειώνει δηλαδή τον άγριο χαρακτήρα του και βοηθά στην ωρίμανση του.

E-Shop - Παραγγελία Online